5 kredittkort myter

“Kredittkort er for “shoppomaner”! Kredittkort er for dyrt! Kredittkort har skjulte gebyrer og avgifter – bare lureri!”

Vi skal liste de 5 vanligste kredittkort mytene som, slik det fremgår av uttrykket, dessverre ikke stemmer med virkeligheten. Med kredittkort myter mener vi stort sett udokumenterte eller avkreftede utsagn.

Myte 1: Kredittkort har høye rente og er dyrt å handle med

I Norge har vi i overkant av 300 kredittkort. Det er riktig at noen kort har årsavgift og høye gebyrer, men de fleste kort er faktisk uten årsavgift og svært mange er dessuten helt gratis å bruke. Samme gjelder for renten. Noen kredittkort har høyere rente enn andre.

Har man bestemt seg å skaffe seg et kredittkort kan det være lurt å sammenligne forskjellige kort i markedet med hjelp av den populære nettsiden Kredittkort360.com for å finne de beste kredittkort.

Myte 2: Kredittkort er for shoppomaner!

De fleste av oss har sett økonomisk kriserammede deltakere i TV-program som “Luksusfellen”, og kredittkort blir beskyldt for å være årsaken til de problemene deltakerne har havnet i.

Virkeligheten er at det er en liten andel av alle kredittkortinnehavere som havner i betalingsproblemer. De aller fleste har forbruket under kontroll, handler innenfor sine kredittgrenser og betaler regninger ved forfall.

De fleste betaler tilbake utestående saldo, og benytter kredittkortet uten at det koster dem noe som helst. I tillegg sparer folk sammenlagt milliardvis av bonus-kroner årlig; også kalt cashback eller penger tilbake.

Myte 3: Kredittkort innvilges til personer med betalingsanmerkning

Denne myten er helt bak mål. Man kan ikke få et kredittkort hvis man har en dårlig betalingsevne. Alle banker og kortutsteder stiller krav til sine kunder. Har du betalingsanmerkning får du avslag på direkten.

Alle søkere sjekkes opp mot Gjeldsregistrene og gjennomgår en kredittvurdering. Prosessen for å kartlegge søkerens betalingsevne er uten unntak. Det er kun de med god betalingsevne som blir innvilget kredittkort.

Myte 4: Å betale med kredittkort er ikke trygt

Bankkort er koplet direkte til din brukskonto, men kredittkort har en fastsatt kredittgrense du kan handle innenfor. Når du handler med bankkortet trekkes beløpet nesten i realtid fra kontoen din. All handel med kredittkort sammenstilles i en månedlig faktura. Du har muligheten til å sjekke alle beløpene før du betaler fakturaen. Man kan argumentere for at denne muligheten til å korrigere eventuelle feil, ikke finnes på samme måte med
bankkort.

Myte 5: Gebyrer og avgifter skjult i vilkår og betingelser

Dette er heller ikke korrekt. I Norge opererer banker og kredittkortselskaper i henhold til lover og regler som Finanstilsynet har tilsyn over. Man er blant annet forpliktet til å opplyse forbrukeren om vilkår og betingelser ved siden av kredittkostnader gitt med konkrete eksempler.

Privacy Policy