Dyrt å bli syk i USA

USA-ferien ender som et mareritt for stadig flere turister. Nye tall viser en kraftig økning i antall nordmenn som blir syke og må ta regningen selv. Og det er meget dyrt!

Ambulanse i New York
Foto: Colourbox

USA har de flotteste sykehusene og de dyktigste legene. Der er turistene i de beste hender hvis de blir syke i ferien.

Men amerikansk helsevesen er også dyrest i verden, og legen spør alltid: Hvem skal betale denne regningen? Beløpene kan fort bli på flere hundre tusen kroner.

15 norske i trøbbel hver uke

Hver uke ber mellom 100 og 150 USA-turister den norske stat om å betale legeregninger, ifølge nye tall fra Helsedirektoratet. De fleste er studenter, pensjonister og nordmenn som jobber i USA. De har krav på gratis helsetjenester.

Men mellom 10 og 15 av dem er blakke turister uten reiseforsikring. Det betyr at nesten 800 nordmenn i året sitter igjen med opptil flere hundre tusen kroner i regninger fra amerikanske leger og sykehus. Det er en økning på nesten 10 prosent på bare tre år.

Må betale alt selv

- Turister uten reiseforsikring må betale legeregningene sine selv. De blir avvist hos oss, sier seksjonssjef Sigrun M. Aasan i Helseøkonomiforvaltningen (HELFO Utland). Det er HELFO Servicecenter fortvilte nordmenn i utlandet ringer til.

Hvis du blir syk i EØS-området eller Sveits, betaler den norske stat oppholdet på offentlige sykehus. Derfor bør alle reisende i dette området ha med seg et helsetrygdekort, som kan bestilles helt gratis her .

Men reiser du til andre land og verdensdeler må du enten betale sykehusregningen selv, eller ha reiseforsikring.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Sykehus

Å havne på sykehus i USA uten reiseforsikring kan bli en svært kostbar affære.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Staten sier nei

En av ti drar utenlands uten å være forsikret, mens tre av ti får trøbbel på reisen. Det betyr at mange angrer på at de droppet de få hundrelappene det koster å forsikre seg.

- Vi har sagt nei til norske turister i USA med regninger på over 400.000 kroner, sier Aasan. Hun mener nordmenn har en overdreven tro på at den norske stat vil ordne opp for dem uansett hvor de er i verden.

- Mange har en forventning til at vi betaler regningen. Nesten daglig tar turister i USA kontakt med den norske ambassaden og konsulatene og ber om hjelp. Men de reisende må ordne opp selv, sier Sigrunn M. Aasan.

Bønn fra sjømannsprest

Sjømannskirken i New York

Stadig flere pengelense turister ber om hjelp fra Sjømannskirken i New York.

Foto: Sjømannskirken

Syke, blakke og fortvilte norske turister banker også på døren til Sjømannskirken i New York. Sjømannsprest Per Erik Stave Engdal er gjerne siste utvei når alle andre dører er stengt.

Nå går sjømannspresten ut og ber nordmenn la være å dra til USA uten reiseforsikring.

- Vi kan ikke betale sykehusregningen for dem. Men vi hjelper norske turister med flybillett slik at de kommer seg hjem igjen, sier Stavdal.

- Det er farlig å dra til USA uten forsikring. Her kan man bli gjeldsslave etter en sykehusoperasjon, advarer sjømannspresten.

Rekordutbetalinger

De fleste som drar over Atlanteren har likevel tegnet reiseforsikring. USA er blitt et mer og mer populært reisemål for nordmenn. Det merker forsikringsbransjen, for syke nordmenn i USA er blitt stadig mer kostbare.

Så langt i år har 2500 norske turister kostet Europeiske reiseforsikring 24 millioner kroner i skadeutbetalinger. USA topper nå skadelisten, bare slått av Spania. Grunnen er at hvert enkelt sykehusbesøk i USA er mye dyrere enn i de fleste andre land.

- Skadeutbetalingene til USA er skyhøye. Den høyeste regningen vi har dekket for en norsk pasient på et amerikansk sykehus i år er 821.000 kroner, sier Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)