Bank-ID

BankID. BankID gir tilgang til offentlige tjenester på høyt sikkerhetsnivå (nivå 4). Her kan du finne informasjon om hva BankID er og hvordan det brukesI hverdagen bruker en førerkortet sitt, et bankkort med bilde eller i enkelte tilfeller passet for å identifisere seg selv. Men når man skal legitimere seg og bevise at personopplysningene er korrekte på internet kan man blant annet bruke Bank-ID. Denne beviser identiteten din når dette kreves av myndigheter, organisasjoner og foretak på nettet, og på samme måte som man bruker f. eks. førerkortet og en kulepenn til å signere et papir i den virkelige verden kan Bank-ID brukes til å både identifisere seg med og skrive en digital signatur med.

Hva kan du bruke Bank-ID til?

Som nevnt brukes tjenesten til både identifisering og signering. Identifisering benyttes når du bruker Bank-ID til å logge deg inn i f. eks. nettbanken eller andre steder som bruker Bank-ID. På denne måten slipper du å f. eks. møte opp i banken for å kunne overføre penger til sparekontoen din eller betale en regning. Du kan også bruke den til offentlige tjenester som adresseendring hos Posten eller søker om barnehageplass.

Signering brukes når du bruker Bank-ID til å lage en personlig elektronisk signatur. Når du bruker Bank-ID til å lage en elektronisk signatur er dette like bindende i juridisk forstand som når du signerer på et papir med penn. Bank-ID kan dermed brukes til å gi bud på bolig, sende inn lånesøknader og signere gjeldsbrevet for et innvilget lån. Dette er en stor fordel både fordi du slipper styret med å vente på lånepapirene, signere dem og sende dem tilbake for deretter å måtte vente enda en stund på pengene, og bare kan signere så snart søknaden er godkjent.

Bank-ID på mobil og banklagret Bank-ID

Det er to typer Bank-ID på markedet i dag; banklagret Bank-ID der Bank-IDen er lagret hos Nets, og Bank-ID hvor den er lagret på mobiltelefonens SIM-kort.

Når Bank-IDen er banklagret bruker du fødselsnummeret, koden du får fra kodebrikke eller lignende og ditt personlige passord. Når Bank-IDen er lagret på mobilen bruker du mobilnummer, fødselsdato og en selvvalgt pinkode.

Enkelte ganger kan du kun bruke banklagret Bank-ID, ikke Bank-ID på mobil, blant annet når du skal signere gjeldsbrev hos Lånekassen. Det kan derfor være lurt å til enhver tid vite hvor kodebrikken din befinner seg, slik at du kan bruke Bank-ID når det passer deg.

Hvordan få Bank-ID

Du får Bank-ID av banken din. Du må legitimere deg for den banken du ønsker at skal utstede Bank-ID, vanligvis med ID-kort med bilde eller i enkelte tilfeller passet. Aldersgrensen på Bank-ID er 15 år, men de fleste banker vil operere med en 18 års aldersgrense.

For Bank-ID på mobilen må både bank og operatør tilby dette. De aller fleste banker tilbyr Bank-ID på mobilen, og alle de større mobiloperatørene, inkludert Chess og NetCom, tilbyr dette også. Om en har et gammelt SIM-kort må man kanskje bestille et nytt, hvis operatøren begynte å tilby Bank-ID på mobil etter at du fikk ditt SIM-kort.

Privacy Policy