Et bonuskort og et kredittkort med cashback er mye likt. Du bruker kortet når du betaler for varer eller tjenester, og så får du rabatter eller cashback på faste tidspunkt. Slike kort tilbys av flere ulike bedrifter, banker og kredittkortselskaper. Hvor gode tilbud du får avhenger av kortet og har ofte sammenheng med vilkår som rente og avgifter. F. eks. vil et kort med gode cashback-ordninger ofte ha litt høyere rente enn et kort uten, selv om det selvfølgelig finnes unntak.
Et bonuskort er ofte ikke et kredittkort, men et kort du har fått av butikken eller bedriften som gir deg rabatter eller cashback når du handler. Et eksempel på dette er Trumf Bonuskort. Dette gir ikke mulighet til å handle og så betale senere, men det gir deg cashback, i form av at du får Trumf-bonus når du handler som du senere kan ta ut som penger eller bruke på varer.
Et kredittkort med cashback er et kredittkort med fordeler. Her søker du og får en kredittramme, og så kan du handle varer og få deler av beløpet godskrevet på regningen eller at du betaler mindre der og da. Banken eller kredittkortselskapet sender deg en regning på faste tidspunkt som du da betaler, enten hele eller deler av beløpet, og hvis du betaler delvis påløper rente på det utestående.
Både bonuskort og kredittkort har sine fordeler og ulemper. Med bonuskort kan du ofte knytte et debetkort til bonuskontoen din slik at du automatisk får bonus når du betaler, uten at du må huske å betale noen regning i ettertid. Et kredittkort gir deg ofte bedre cashback og flere rabatter og tilbud, men du må også passe på å betale regningene i tide. Hvis du har et kort med høy rente og gode fordeler kan det være mye å spare hvis du er disiplinert og kun kjøper det du har penger til, for hvis du bruker et høyrente-kort som lån kan det fort bli dyrt.
Ulike kredittkort med cashback
Hvilke varer eller kategorier du får cashback på varierer fra kort til kort. Enkelte kort, som Shell MasterCard, gir deg en fast bonus på alt du kjøper, i tillegg til fast rabatt på drivstoff når du fyller hos Shell. Det er imidlertid flere kort der du får bonus basert på ulike kategorier eller bestemte produkter.
Cashback på bestemte kjøp
I denne kategorien regner man ofte bensinkort som gir cashback eller rabatt på drivstoff på en eller flere bensinstasjon-kjeder. Fordelen er da knyttet opp mot en bestemt vare eller bedrift heller enn en kategori. En rabatt på drivstoff med Esso MasterCard er f. eks. betinget av at du fyller hos nettopp den kjeden, mens en generell cashback på kjøp på bensinstasjon, som du f. eks. kan velge med Flexi VISA, ville vært en rabatt eller cashback på alle bensinstasjoner.
Man kan også regne enkelttilbud fra kortselskapet i denne kategorien. Flere selskaper har sitt eget fordelsprogram eller fordelsportal, der det kommer varierende tilbud. Disse tilbudene gir også rabatt på enkeltkjøp, fremfor en hel kategori, og krever at en følger litt med for å finne tilbud som passer. Det kan også være en fordel om man er disiplinert, så man ikke ender opp med en hel del varer som en strengt tatt ikke trengte, bare fordi det var billig.
Cashback på kategorier
Denne typen fordel kan omfatte både faste rabatter eller cashback på alt du kjøper i en bestemt kategori eller faste fordeler i en bestemt butikk. Kort som 365Privat MasterCard gir deg faste kategorier der du får 3,65% cashback på alt du handler i den kategorien, samme hvor du kjøper det, mens kort som Flexi VISA gir deg 4% rabatt i en bestemt kategori, der du kan velge blant et utvalg kategorier. Disse kortene kan du spare en del på å bruke, men pass på å betale regningen i tide.
Enkelte kort gir også faste rabatter på enkelte butikker og nettbutikker. Kredittkortene fra Santander Consumer Bank (Flexi Visa, Santander Red, Manchester United Visa mfl.) har ofte slike fordeler. Her kan det være mye å spare, siden du får faste tilbud, men for de prisbevisste er det ofte lurt å sjekke prisene i andre butikker. Selv med rabatten kan det være en annen butikk som gir bedre priser.
Cashback på alt en kjøper
Det er enkelte kort, som f. eks. Shell MasterCard, som gir deg fast cashback på alt du kjøper. Denne er ofte 1 – 2 %. Dette kan være et godt tilbud, siden du kan spare mye ved aktiv bruk, men når du setter store beløp på kredittkortet er det enda viktigere å passe på at regningen blir betalt. Et tips kan være å sette opp et budsjett og så passe på at beløpene du setter på kredittkortet holder seg innenfor det.
Ting å passe på
Det er ganske allment kjent at kredittkortselskapene tjener ganske bra på å låne ut penger slik som de gjør. Med noen grunnleggende regler kan du imidlertid komme ganske bra utav det.
- Betal i tide. Når du lar regningen forfalle begynner rentene å løpe, og disse kostnadene kan fort bli større en cashbacken.
- Sjekk gebyrene. Igjen, hvis det er mye gebyrer for bruk kan vinningen fort gå opp i spinningen. De fleste kortene har ikke mye gebyrer, men en rask sjekk kan spare deg mye.
- Sjekk renten. Om du planlegger å bruke kortet til store innkjøp bør du sjekke at rentekostnaden ikke spiser opp hele cashbacken.
- Sammenlign alltid! Pass alltid på å sammenligne kredittkort før du bestemmer deg for hvilke som passer deg best. De fleste kredittkortene er gebyrfrie, men ikke alle. Undersøk derfor nøye før du bestemmer deg for hvilket.