Refinansiering vil si at du tar opp et lån for å dekke gammel gjeld. Et stort lån kan ofte bli billigere å betale enn flere små lån, siden du som regel får en bedre rente, men det vil også bli mer oversiktlig for deg å kun betale på en regning hver måned.
Kredittkort er en type gjeld som passer godt til refinansiering, spesielt om du har flere kort. Et kredittkort kan i seg selv være en veldig god løsning om du samler fordeler ved bruk eller om du trenger et lite lån, men gjelden er ikke ment å være langsiktig. Hvis du har flere kredittkort med mye gjeld på hvert kan dette etter hvert bli dyrt om du ikke har pengene til å betale ned kortene med det samme. Selv om lån uten sikkerhet har høy rente kan du fortsatt spare mye hver måned på å bytte ut flere kredittkortregninger med et forbrukslån.
Hvordan går man frem for å refinansiere?
Det første du bør gjøre når du har tenkt å refinansiere er å skaffe deg en oversikt over hvor mye du har i gjeld. Hvis du har kredittkort med mulighet for å logge inn i nettbank kan du logge inn, sjekke de utestående saldoene dine og legge sammen disse summene. Hvis du ikke har mulighet for å bruke nettbank hos banken eller kredittkortselskapet kan en telefon til kundeservice lett skaffe deg oversikt over hvor mye du skylder. Om du har de siste regningene fra selskapene vil utestående saldo også være oppført her.
Når man vet hvor mye man har i gjeld vet man hvor mye en bør søke om for det nye lånet. Når du refinansierer er det viktig at du ikke tar opp mer lån enn du trenger, siden du refinansierer for å få lavere utgifter og kanskje rydde litt opp i økonomien. Hvis du derimot har behov for ekstra penger kan det å ta opp litt ekstra lån når du først skal refinansiere være lurt. Du baker da det ekstra lånet inn i refinansieringen, fremfor å ta opp enda et lite lån eller sette en utgift på et kredittkort med høy rente.
Du bruker så det nye lånet til å betale kredittkortregningene. Det er best å betale hele regningen med det samme, så du ikke pådrar deg mer rentekostnader. Med kredittkort er det vanligvis lett å få betalt ned gjelden når du først har pengene, men om du føler behov for hjelp med å få betalt den gamle gjelden er det enkelte långivere som tilbyr seg å ta seg av forhandlinger med og nedbetalinger hos gamle kreditorer. Når den gamle gjelden er betalt betaler du kun på det nye lånet.
Sammenlign lånetilbudene
Det gjentas til det kjedsommelige, men det er veldig viktig å sammenligne lånetilbud, og ikke bare ta det første og beste tilbudet en får. Med lån, som med mye annet, er ikke det dyreste nødvendigvis det beste. En søknad er ikke bindende, og du kan helt fint takke nei til lånetilbud. Du bør derfor sammenligne lånene. Renten er det viktigste, siden dette utgjør den største utgiften, men se også på hvor mye avgifter det er hvert år, om du kan innfri lånet før nedbetalingstiden er ute uten å måtte betale renten for hele perioden og hvor lang nedbetalingstid du kan få.
Tenk over nedbetalingstiden
Å ha en lang nedbetalingstid med lave månedsbeløp kan virke fristende, fordi det går mindre penger ut hver måned. Til sammen blir det imidlertid store kostnader, og du bør derfor velge en så kort nedbetalingstid som mulig. Samtidig skal du ha muligheten til å klare å betale de månedlige beløpene, og hvis du vet at en veldig kort nedbetalingstid rett og slett gjør at budsjettet ikke går opp bør du heller velge mindre månedsbeløp. Hvis din økonomiske situasjon bedrer seg bør du siden øke månedsbeløpene, for hvis du lever på mindre i løpet av en kortere tid blir du gjeldfri og får mer å rutte med snarere.