Et boliglån, også kjent som et huslån, er et lån som er spesielt tilpasset for dem som søker om å få låne penger når de vil kjøpe en bolig. Uansett om en skal kjøpe et hus, en leilighet, en liten hytte eller noe annet er det alltid et boliglån som en må søke om å få. Det som er spesielt ved denne låneformen er at boligen en kjøper tas som sikkerhet for lånet, hvilket betyr at banken kan gå til namsmannen og få boligen tvangssolgt hvis en ikke skulle klare å betale ned lånet. Dette gjør også at man kan få mye lavere rente på et boliglån enn på de fleste andre låneformer, siden långiver f. eks. ved et lån uten sikring har større risiko, og dermed tar høyere rente.
Vilkår og regler
For å få innvilget et boliglån så må låntageren først og fremst ha en inntekt og en privatøkonomi som støtter lånebeløpet og de utgifter som boligen medfører, inkludert utgiftene som følger med lånet. Når en søker om et lån så utfører banken en kredittsjekk og senere en bedømmelse av økonomien.
Om/når lånet blir godkjent så får man totalt låne opptil ca. 85% av boligens kjøpspris, man får altså ikke lånefinansiering for hele kjøpesummen. De resterende 15% av boligens kjøpspris må låntageren selv betale med et såkalt kontantinnskudd, eller egenkapital. I de aller fleste tilfellene kan man låne til egenkapitalen og da får man et såkalt topplån på boligen. Boliglånet kan man da kalle for bunnlånet. Lånet til egenkapitalen kalles på fagspråket for ”blankolån” (lån uten sikkerhet), men er oftere kjent som forbrukslån.
Tips!
Prøv å legge så mye som mulig av avbetalingen på topplånet for å betale det så snart som mulig, ettersom topplånet får en betydelig høyere rente enn boliglånet. Dessuten synker den totale månedsutgiften for boligen markant så snart topplånet er betalt.
Om boliglånsrente
Renten på boliglånet er den kostnaden banken tar for å låne ut pengene til deg. Denne kostnaden kalles boliglånsrente, og renten som kreves på et boliglån regnes i prosent av lånebeløpet for et helt år, så når banken oppgir renten for lånet er det kostnaden for et år og ikke hele lånet eller dets totale løpetid.
Det er viktig å velge et boliglån med så lav lånerente som mulig, nettopp fordi lånet strekker seg over en såpass lang løpetid. Det er lurt å sammenligne boliglånsrenter fra flere låntilbydere, både for deg som skal kjøpe en bolig og vil ha den beste mulige renten, men også for deg som allerede har en bolig og vil forbedre lånerenten.
Om du allerede har et boliglån fra før kan det fortsatt være bra å sammenligne boliglånsrenter med jevne mellomrom, bare for å se om de har sunket eller gått opp. Om du ser at en annen bank tilbyr lavere rente enn din nåværende bank kan du innlede en forhandling og eventuelt bytte bank for boliglånet. Den mer gunstige renten konkurrenten tilbyr kan også være et godt forhandlingskort overfor din nåværende bank, og en telefon kan være alt som trengs for at de skal tilby deg samme lave renten som du kunne fått et annet sted.
Forsikre deg med boliglånsforsikring
Om en låner penger til en fin og dyr bolig så innebærer det også ganske høye kostnader som skal betales hver måned. I de tilfellene der man blir arbeidsløs, sykemeldt eller om det skjer et dødsfall så påvirker det ofte økonomien såpass mye at de månedlige kostnadene til boliglånet ikke kan betales.
En kan forsikre seg mot dette gjennom en såkalt boliglånsforsikring, og dette innebærer at banken dekker et visst beløp av månedskostnaden for boliglånet om det skulle skje en ulykke eller om man blir arbeidsløs. Dette er en verdifull trygghet som er verdt å se nærmere på når en får innvilget boliglånet. Flere långivere tilbyr låneforsikring sammen med lånetjenestene.
Begynn med et finansieringsbevis
Når en planlegger å kjøpe en ny bolig er det bra om en allerede fra starten vet hvor mye en får låne av banken. Letingen etter den perfekte boligen blir da veldig mye enklere og man vet hvilket prisnivå en bør holde seg innen. Man kan føle seg veldig forrådt om en ser en kjempefin bolig som man vil kjøpe, men som banken så nekter å gi lån til. En bør derfor tenke på å søke om et låneløfte før en begynner å lete etter bolig.