Søke om lån

Pass på dette når du skal søke om lån

Når du skal søke om lån er det flere ting å tenke på. Du må tenke over hvor mye du ønsker å låne, om det skal være med eller uten sikkerhet, hvor mye du klarer å betale i måneden og praktiske ting rundt låneprosessen. Alt dette kan virke overveldende og kanskje som en uoverkommelig oppgave, men det hele kan være ganske enkelt. Under gir vi deg tips og råd om hvordan du skal gå fram i låneprosessen.

Lånebeløp, og lån med eller uten sikkerhet

Det gjentas svært ofte, men en bør ikke låne mer enn man trenger. Hvis en skal kjøpe en bil til 200 000 kr og har 50 000 kr oppspart trenger man ikke låne mer enn 150 000 kr, så en bør prøve å unngå å låne 200 000 og bruke 50 000 kr på ting man ikke trenger. En bør også tenke over hvor mye en har råd til å betale i måneden. Et stort lån over lang løpetid medfører større risiko for banken, og er vanskeligere å få innvilget. Hvis du har råd til det bør du heller velge kortere løpetid og høyere månedsbeløp. I det lange løp vil dette også spare deg for lånekostnader.

Du bør også tenke på om du skal ha et lån med eller uten sikkerhet. Med et lån med sikkerhet i en fysisk gjenstand, en bolig eller en fast eiendom får du som regel lavere renter og lengre løpetid enn ved lån uten sikkerhet. Om du ikke eier en fast eiendom eller noe annet av høy verdi, eller boligen er belånt så langt det går kan et lån uten sikkerhet være en god løsning. Renten på slike lån er som sagt litt høyere enn på lån med sikkerhet, men lånet kan på sikt refinansieres og bakes inn i boliglånet, om du eier bolig, når gjeldsgraden på boligen er lav nok til det.

Søknadsprosessen

Hos de fleste långivere kan du enkelt søke om lån via nettsidene deres, og signere med Bank-ID. Dette forenkler prosessen mye sammenlignet med å skulle sende papirer frem og tilbake, men det er fortsatt enkelte ting en bør huske på når en søker.

En lånesøknad er ikke bindende, og banken er heller ikke pliktig til å gi deg et tilbud. Du bør derfor søke hos flere banker og kredittselskaper, og sammenligne alle forbrukslån du får tilbud om, før du eventuelt velger å takke ja til ett. Les nøye gjennom vilkårene, også det som står med liten skrift. I søknadsprosessen kan du bli bedt om å vise dokumentasjon på f. eks. inntekt og formue, så sørg for at du har den siste lønnsslippen og selvangivelsen fra siste år lett tilgjengelig. Å måtte begynne å lete etter disse papirene mens du står midt i prosessen med å søke om lån er unødvendig stress.

Signere og få pengene

Som nevnt gjør signering med Bank-ID prosessen med å signere papirene mye enklere. For å unngå krøll er det viktig at du passer på at du vet hvor kodebrikken din er (eventuelt mobilen, hvis du har Bank-ID på mobil) og at du har alle koder og passord som trengs. Hvis du har glemt koden eller passordet ditt kan kundeservice i banken din hjelpe deg.

De fleste lån, og spesielt forbrukslån, utbetales innen et par dager. Hvis du trenger pengene med en gang kan enkelte långivere overføre pengene direkte til bankkontoen din, men for at dette skal skje med det samme må du ha konto i samme bank som långiveren. Hvis du trenger penger med det samme bør du altså sjekke hvilke banker långiver kan benytte for å få overført pengene før du takker ja til tilbudet.

Oppsummering

Å få lån i dag er en veldig forenklet prosess, siden så mye av det foregår over nettet. Det er imidlertid viktig å være godt forberedt, og sammenligne tilbudene nøye, slik at du alltid sikrer deg at det du ender opp med er det beste du kan få.

Privacy Policy