Billån er et lån som er spesifikt utformet for å passe forbrukere som trenger å låne penger til å kjøpe bil. De aller fleste banker tar pant i bilen du kjøper som sikkerhet for lånet. Slik forsikrer banken seg om at de kan få tilbake pengene om du ikke betaler det tilbake etter betalingsplanen i låneavtalen. Det finnes imidlertid billån der kredittselskapet ikke krever at du skal stille sikkerhet i bilen, enkelte lån er f. eks. lån uten sikkerhet, også kalt forbrukslån, og der kreves det ingen sikkerhet for lånet.
Om du skal låne penger til en bil gjennom banken eller om du skal finansiere den gjennom et bilfirma med et billån så kreves det ofte at du selv legger i en egenkapital på 20% av bilens verdi. Om bilen koster 100 000 kr så må du betale 20 000 kr kontant og de resterende 80 000 kr får du låne til.
Lån til en bil uten egenkapital med forbrukslån
Fordelen med å søke om et forbrukslån når man skal låne penger til en bil er at banken eller kredittselskapet ikke bryr seg om hva slags bil det er eller hvordan du skal bruke pengene. Et forbrukslån har ingen kobling til det du kjøper, men baseres helt og holdent på hvor kredittverdig du er som låntager. Rent prosessuelt så er et forbrukslån svært mye mer smidig enn et billån, og du kan søke om lånet på nettet for å få beskjed om det ble innvilget i løpet av kort tid.
Om du har et billån der bilen står som sikkerhet så kan du ikke selge eller bytte inn bilen uten at banken vet om og godkjenner det. Men om du har lånt penger til bilen med et forbrukslån så kan du når som helst bytte den inn eller selge den. Den eneste ulempen som finnes med et forbrukslån er at renten og lånekostnadene er litt høyere en for et billån, men som regel skiller det bare noen prosent. Det er lurt å sammenligne lånene både med tanke på kostnad og andre vilkår, som nedbetalingstid. I enkelte tilfeller kan en noe høyere rente være greit hvis en samtidig får andre fordeler.
Viktig å tenke på med billån
Når du skal låne penger til en bil finnes det fremfor alt en svært viktig sak å tenke på, spesielt om du låner i form av et forbrukslån. Ettersom du får bruke pengene til hva du selv ønsker og får velge løpetid selv, så er det lett for at du planlegger lånet ditt feil, at du velger en lang løpetid og lav månedskostnad.
Avpass løpetiden etter verditapet
Når man kjøper en bil så har den en viss verdi, uansett om du kjøper en ny eller brukt bil. For hver mil man kjører og for hvert år som går så synker bilens verdi, og om det er en ny eller nesten ny bil så synker verdien veldig fort. Om du låner til hele bilens kjøpesum i form av et forbrukslån så bør du ikke forsøke å få en så lav månedskostnad som mulig, selv om dette kan virke som en god ide. Det er veldig viktig at du hele tiden betaler såpass mye at bilens verdi alltid er høyere enn det du har i gjeld på den.
Om du så etter et par år skal selge bilen eller bytte den inn så blir det umiddelbart svært vanskelig om du har en høyere gjeld på bilen enn hva den faktisk er verdt, og for hvert nye bilkjøp du gjør med finansiering så forverres situasjonen om du ikke betaler med noe egenkapital. For å få et helt trygt bileierskap så bør du se på verditapet av akkurat det merket og den modellen du har tenkt å kjøpe, for å så velge en månedskostnad som holder gjelden lavere enn verditapet.
Sammenlign billån
Som nevnt er det alltid en god idé å sammenligne lån for å sikre seg den beste avtalen. Dette er spesielt viktig når du skal fullfinansiere kjøpet med lån. Det første en tenker på er ofte rente, men med forbrukslån er det også viktig å se på andre kostnader som etableringsavgift og årsavgift. Hvis disse er svært høye kan det kanskje lønne seg å velge et lån som har en prosent høyere rente. Enkelte lån krever også rentetapserstatning hvis du velger førtidig nedbetaling. Hvis du forventer å få bedre økonomi i løpet av lånets løpetid kan det være en fordel å ha et lån der det ikke kreves rentetapserstatning, siden du da kan betale det fortere og med mindre rentekostnader.